"Vanavond niet schat, ik heb hoofdpijn" klinkt u misschien bekend in de oren. Een aanval van bonzende hoofdpijn op het moment van het orgasme is een andere zaak. Ongevaarlijk, maar hoogst vervelend.

Hersenbloeding

Een plotse hevige hoofdpijn tijdens de geslachtsgemeenschap zal vrijwel elke arts doen denken aan een hersenbloeding als gevolg van een gebarsten aneurysma, dit is een misvormd hersenbloedvat, ook adergezwel genoemd. Onmiddellijk onderzoek in een ziekenhuis is in dit geval de juiste reflex want snel medisch ingrijpen is noodzakelijk.

Ongevaarlijk

Minder bekend is de diagnose 'goedaardige hoofdpijn bij seksuele activiteit 'die in 1970 voor het eerst in de literatuur werd beschreven. Deze hoofdpijn wordt voorafgegaan door masturbatie of geslachtsgemeenschap en is niet het gevolg van een aandoening van de hersenen. Een ongevaarlijk maar kwalijk ongemak dat zich meerdere malen kan herhalen. Mannen worden er vaker door geplaagd dan vrouwen.


Vasculaire hoofdpijn

 

Hoofdpijn van het explosieve of vasculaire type komt het meest voor. Op het moment van het orgasme ontaardt het minnespel voor één van de geliefden in een nachtmerrie. Het slachtoffer wordt op dat moment getroffen door een hevige bonzende hoofdpijn die enkele minuten tot uren kan aanhouden. De hoofdpijn kan gepaard gaan met misselijkheid, braken, een bleek of rood gezicht, lichtschuwheid en soms hartkloppingen. Veranderingen in de bloeddoorstroming van de hersenen zijn vermoedelijk verantwoordelijk voor dit type hoofdpijn. Een scan van de hersenen blijkt steeds normaal.

Doffe type

Minder frequent is er een doffe hoofdpijn die ontstaat tijdens de geslachtsgemeenschap en verergert bij toename van de seksuele opwinding. Deze pijn kan uren tot dagen aanhouden en breidt zich vanuit de nek over de ganse schedel uit. Mogelijk zijn overmatig gespannen nek- en schedelspieren de oorzaak van het probleem.


Ernstige oorzaak eerst uitsluiten

Wanneer hoofdpijn bij seksuele activiteit zich voor het eerst voordoet moet een hersenbloeding eerst worden uitgesloten. Pas dan kan worden gedacht aan goedaardige hoofdpijn gerelateerd aan seksuele activiteit. Vanuit medisch standpunt mag de aandoening een onschuldig verschijnsel zijn, de patiënt wil van zijn netelig probleem verlost worden. Soms komt het zover dat de patiënt seks vermijdt omdat er toch maar hoofdpijn van komt.

Behandeling

Antimigrainemiddelen die preventief worden gebruikt, zoals propanolol, kunnen bij het vasculaire type soelaas brengen. Eventueel kan vóór de geslachtsgemeenschap een geneesmiddel op basis van ergotamine worden ingenomen.

Bij het doffe type hoofdpijn kunnen ontspanningsoefeningen voor hoofd- en nekspieren verbetering geven. Tenslotte moeten de mensen die aan deze beproeving lijden niet wanhopen want de aanvallen kunnen na verloop van tijd spontaan verdwijnen.